Zălăuanii sunt aşteptaţi cu păreri, note şi sugestii în Strategia de Dezvoltare Urbană

   

 

 

 

 

 

 

Cel puţin asta doreşte Primăria Municipiului Zalău prin acţiunea pe care o promovează pe site-ul oficial al instituţiei. Zălăuanii sunt îndemnaţi să studieze şi să completeze un chestionar care cuprinde pe lângă câteva întrebări legate de dezvoltarea municipiului sau promovarea acestuia, şi secţiuni prin care pot  aprecia activitatea de până acum a municipalităţii. Cetăţenii municipiului Zalău sunt întrebaţi, de exemplu, care sunt cele mai mari probleme şi nemulţumiri legate de serviciile de alimentare cu apă, canalizarea menajeră şi pluvială, iluminat stradal, transport public, curăţenie, furnizarea de gaz sau colectarea deşeurilor menajere şi reciclabile. Cetăţenii pot acorda un punctaj de la 1 la 5 în funcţie de cât sunt de mulţumiţi.

Primăria îşi întreabă cetăţenii şi care ar fi dezavantajele sau barierele care împiedică Municipiului Zalău să se dezvolte din punct de vedere economico – social. Aspectele legate de imaginea generală al oraşului, aspectul zonelor verzi şi cel al parcurilor, locurile de joacă pentru copii, locurile de relaxare, terenurile de sport şi dotările acestora, numărul parcărilor şi gradul de acoperire a transportului public sunt alte lucruri despre care zălăuanii îşi pot spune părerea sau sugestia, către municipalitate. Nu ştim cât de mult vor conta rezultatele acestui chestionar şi cât de fidel vor fi puse în realitate concluziile pe care cei abilitaţi le vor extrage în final, din el. Cert este că municipiul Zalău are nevoie de multe schimbări, de la concepţii până la rezultatul finit al multor lucruri sau proiecte viitoare.

Din ceea ce ziarul nostru a scris de-a lungul timpului, legat de investiţiile sau felul în care se cheltuie banul public la nivel de municipiu, putem să spunem că problemele persistă în eterna poveste a şoselei de centură sau a devierii traficului greu, până când şoseaua de centură va fi gata, cele legate de investiţiile în parcul central, unele făcute fără cap şi care după câteva luni au început să se distrugă, problema depozitării resturilor menajere, mizeria din jurul blocurilor. Le reamintim edililor ceea ce mulţi cetăţeni ne-au sesizat în timp, lucruri despre care am scris în nenumărate rânduri: Trotuare nemăturate de săptămâni întregi (la cartiere nu ne mai referim pentru că acolo oricum nu ajung măturile, dăm un singur exemplu- vestita „Gheorghe Doja”, unde puteţi vedea şi astăzi resturi şi hârtii aruncate pe jos acum două săptămâni sau gunoi neridicat din jurul ori din spatele containerelor AVE, spaţii verzi pline de gunoaie, mucuri de ţigară, sticle de plastic sau doze metalice de băuturi.

Ar fi fost bine să se regăsească în acest chestionar şi un punctaj legat de aspectul învechit şi murdar al unor cartiere (cetăţenii puteau fi întrebaţi şi cu privire la controversata problemă a garajelor din Păcii şi Porolissum, care este părerea lor, a celor mulţi, astfel încât municipalitatea să ia o decizie corectă şi să evite telenovelele interminabile de la şedinţele de CL), numărul insuficient al coşurilor de gunoi de pe străzi, afişajul stradal haotic, care dă oraşului un aspect îngrozitor, reclamele prăfuite şi soioase spânzurate pe Silvania sau pe alte clădiri, care dau un aspect ţigănesc atât clădirii cât şi zonei respective, gardul metalic paradit şi ruginit de pe „Mihai Viteazul”, începând de la poştă în sus, sau prin multe alte locuri. Era interesant de aflat ce spun oamenii despre aspectul de loc abandonat al cimitirului zălăuan, sau să propună măsuri de sancţionare a cetățenilor care, în ciuda eforturilor celor care se ocupă de curăţenie, aruncă resturi menajere pe jos, sau îşi duc gunoiul menajer în coşurile de gunoi stradal, gropoaiele din asfalt, şi multe altele.

Propuneri care să dea şi rezultate, pentru că deşi au curs valuri de cerneală despre aceste subiecte, măsuri s-au luat însă insuficiente şi departe de a fi fost drastice. Ar mai fi multe alte lucruri asupra cărora cetăţenii acestui oraş, beneficiarii acestor modernizări pe banii lor, să-şi poată spune părerea, nemulţumirea sau aprecierea acolo unde cazul. Altfel, mai bifăm un chestionar şi ne prefacem că am întrebat populaţia şi am ţinut cont de răspunsuri, critici sau solicitări. Despre lucrurile bune, nu puţine, care s-au făcut, am scris şi vom scrie în continuare atunci când va fi cazul, însă dacă tot există acest chestionar destinat mai mult lucrurilor mai puţin bune, e bine să ne facem puţin timp pentru a-l parcurge şi completa.

Aşadar, zălăuani din toate colţurile municipiului, spuneţi-vă cuvântul, părerea, sugestia. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine şi cu şanse mai mari să fiţi nu doar auziţi, ci şi ascultaţi. Chestionarul poate fi descărcat aici.

2 Thoughts to “Zălăuanii sunt aşteptaţi cu păreri, note şi sugestii în Strategia de Dezvoltare Urbană”

  1. Kevi

    Fisierul completat poate fi trimis si pe e-mail, scrieti acolo tot ce nu va convine sau ce poate fi imbunatatit.

    Ulterior ar fi bine sa se ceara Primariei o analiza sau un sumar al parerilor cetatenilor.

  2. a.d.

    foarte multe orase au interzis reclamele pe marile cladiri, inclusiv cele corespunzator confectionate. Cele de pe silvania arata ca in ghetourile din Rio. Altex daca tot le plateste, sa le dea jos si sa le curete ca suntem de rasul lumii cu jegurile alea pe singurul magazin mare din Zalau! Iar daca Primaria nu face avere din cârpele alea pline de praf si gainaț, sa nu le mai prelungeasca contractul si sa lase cladirea sa respire, si pe noi la fel! Voi completa acest chestionar si sunt curios cat se va tine cont de parerile cetatenilor si de banii lor!

Leave a Comment